Att borra ett hål. Köpa, hyra eller låna verktyg?


Häromdagen läste jag i tidningen om en järnhandel i Malmö som lånar ut verktyg gratis. Helt gratis alltså, inget köptvång eller hyresavgift. De använder det som marknadsföring och för att locka kunder som köper andra saker.

Mycket smart. Och framför allt mycket miljösmart.


Varför köpa större verktyg som kanske används en gång vartannat år om man kan låna eller hyra istället? Största fördelen med att låna/hyra verktyg är naturligtvis att det är billigare. Mycket billigare.

En bra borrhammare (för att enkelt borra hål i t ex betongväggar) kostar mellan 1500-5000 kr att köpa ny. Vill man verkligen betala det bara för att borra upp ett par tavlor/speglar i nya lägenheten?

Jag blev så pass intresserad av konceptet att jag började läsa på lite. Det visade sig vara spritt över hela landet. Inte så att varje stad har en järnhandel som lånar ut saker, men t ex i Helsingborg så kan man låna verktyg gratis på Stadsbiblioteket i en vecka med sitt lånekort!

Och sen finns grannsaker.se, en sajt där man kan låna saker av sina grannar/i det närmaste grannskapet. Du letar enkelt upp din stad och vem som är medlem i närheten samt vad de har för verktyg. Några tar en mindre slitageavgift, men jag kan nästan garantera att denna är mindre än 1500 kr ;)

Om lån av verktyg av någon anledning inte fungerar så kostar det mellan 150–250 kr att hyra en borrhammare från ett uthyrningsföretag (två exempel på företag som hyr ut verktyg är Ramirent och Bauhaus).

Eller kan man hyra in en hantverkare för 500 kr/timme som kommer och borrar hål med sin borrhammare. Du kan hyra in någon för att borra 3 separata gånger innan du kommer upp i summan som det kostar att köpa en borrhammare av ok kvalitet.

Fundera på det en stund :)
 
Järnhandeln som lånar ut verktyg i Malmö hittar du här:
https://www.facebook.com/toolpoolmalmo/

Låna verktyg på stadsbiblioteket i Helsingborg, läs mer här:
https://bibliotekfh.se/web/arena/helsingborg/verktyg

För att låna verktyg i just din stad via grannsaker.se kika in här:
www.grannsaker.se

Hyra verktyg kan man göra på bl a Bauhaus eller Ramirent (eller sök själv på hyra verktyg i din stad):
www.bauhaus.se eller www.ramirent.se

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln