Pris, kvalitet & hållbarhet jämfört med slit-och-släng produkter.

Hej!
Kul att du har hittat hit :)
Jag heter Malin och är ägare till HerWinning Second Hand. Anledningen till att jag startade upp en Second Hand-affär är att jag brinner för återbruk och inte ser vitsen med att slänga fullt fungerande saker.
När jag lyckas kombinera ihop gamla prylar till något nytt, funktionellt och användbart då mår jag som bäst. Men nog om mig nu.... till dagens ämne som handlar om vad man tjänar eller inte tjänar på att köpa kvalitet, beroende på hur man tänker: 


Det finns en slit-och-släng mentalitet idag som tyvärr har fått ett starkt fäste.

Alltför ofta hör jag ”den här varan är så billig att jag kan köpa en ny om denna går sönder och ändå tjäna på det jämfört med om jag köper den dyrare” (dyrare men av bättre kvalitet, då).

Problemet är att även om en vara kostar en tredjedel av priset jämfört med en vara av bättre kvalitet så betyder det (om man t ex måste köpa en ny tre gånger) att:

  • en person bidrar till att förbrukningen vid framställningen blir tre gånger högre .
  • det kostar tid och pengar att faktiskt åka fram och tillbaka för att köpa en ny vara tre gånger.
  • två varor åker i soporna och bidrar till sopberget.


Köper man däremot varan i en hållbar kvalitet så:

  • går det åt mindre material, kemikalier, vatten osv som används vid all framställning.
  • slipper man åka och köpa nytt.
  • har en dyrare vara ofta garantier för hållbarhet, vilket gör att OM den skulle gå sönder så får man en ny. Vilket gör att tillverkaren naturligtvis är mån om att den ska hålla från början.
  • går det oftast att sälja en kvalitetsvara vidare på secondhand-marknaden om/när man inte längre har behov av den.


Kan vi få fler att tänka i termer hållbarhet och kvalitet, och dessutom få en större rotation på secondhand-marknaden, så har vi kommit en bra bit på vägen till att få fler företag att koncentrera sig på att sälja hållbara produkter.
Detta i motsats till att bidra till att slit-och-släng produkter, som bara går att använda i ett par månader och sedan ökar på sopberget, säljs i allt större utsträckning.
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln